آداب زندگی اسلامی
?خوردن و آشامیدن
خوردن و آشاميدن درنگاه دين بهرهگيري از نعمت الهي در مسير بندگي خداست، از همين رو در آموزههاي ديني براي اين رفتار توصيههايي آمده است؛ از جمله نهي از خوردن و آشاميدن به سان بيگانگان؛ امام صادق (سلام الله علیه) ميفرمايد: اميرمؤمنان(سلام الله علیه)پيوسته ميفرمود: اموراين امت همواره به خير و صلاح خواهد بود، مادامي كه به سان بيگانگان غذا نخورند و لباس نپوشند، پس هرگاه چنين كردند خدا خوارشان ميكند.
? برخی آداب غذا خوردن
?حلالخواري
در حديث معراج آمده است: اي احمد! اگر خوردن و آشاميدنت پاك باشد در حفظ و حمايت من هستي.
رسول خدا(صلی الله علیه و آله وسلم) ميفرمايد:
هركس غذاي حلال بخورد فرشتهاي بالاي سرش بايستد و برايش آمرزش بخواهد تا از خوردن فارغ شود.
?شستوشوي دست
رسول خدا(صلی الله علیه و آله وسلم) ميفرمايد:
شست وشوي دست پيش از غذا فقر را دور ميكند و پس از غذا غم را بزدايد و ديده را بهبود بخشد.
اميرمؤمنان (سلام الله علیه) نیز در این باره ميفرمايد: شستن دستان پيش از غذا و پس از آن، روزي را زياد ميكند.
?نايستادن
انس گويد: رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلم) از ايستاده آشاميدن نهي فرمود. پرسيدم: ايستاده غذا خوردن چه حكمي دارد؟ فرمود: ایستاده خوردن بدتر از ایستاده نوشیدن است.
?وعده های غذایی
امام رضا (سلام الله علیه) ميفرمايد:
در جسم انسان رگي به نام رگ «عشاء» وجود دارد كه چنانچه شخص شام نخورد آن رگ تا صبح وي را نفرين كند و گويد: خدا تو را گرسنه و تشنه كند، چنانكه مرا گرسنه و تشنه كردي، پس هيچ يك از شما شام خوردن را ترك نكند، هرچند به لقمهاي از نان يا جرعهاي از آب باشد.
?آداب نوشیدن
امام كاظم (سلام الله علیه) در مورد “شكسته نبودن محل نوشيدن” ميفرمايد: ازجاي شكسته ظرف آب ننوشيد، چرا كه قرارگاه شيطان (آلودگي) است؛ آشاميدن آب را با بِسمِ الله بياغازيد و با الحَمْدُ لله پايان دهيد.
?گردآوری خرده های غذا
رسول خدا(صلی الله علیه و آله وسلم) فرمودند:
هركس ريزههاي سفره را بخورد خدا او را بيامرزد.همچنین آن حضرت به اميرمؤمنان (سلام الله علیه) فرمود: غذايي را كه در سفرهات ميريزد بخور، چرا كه فقر را از تو دور كند و آن مهريهٴ حورالعين است و هركس آن را بخورد قلبش سرشار از علم و حلم و ايمان و نور شود.
?سیرۀ پیامبر در خوردن و آشامیدن
اميرمؤمنان (سلام الله علیه) ميفرمايد: براي پيامبر(صلی الله علیه و آله وسلم) غذايي آوردند. آن حضرت انگشت خود را در آن فرو برد و چون ديد داغ است فرمود: بگذاريد سرد شود كه بركتش بيشتر است؛ خدا غذاي داغ به ما نداده است. همچنین آن حضرت هنگام آب نوشيدن در ظرف آب تنفس نميكرد و هنگام تنفس ظرف را از دهانش دور ميكرد.
والحمدالله رب العالمین